Ambasadorul Național UNICEF Horia Tecău a vizitat miercuri, împreună cu Reprezentantul Adjunct al UNICEF în România, Gabriel Vockel, Centrul Comunitar Integrat din comuna Colonești, județul Bacău, parte a inițiativei România pentru fiecare copil. Triplul campion de grand slam a vizitat, de asemenea, copii din Colonești, beneficiari ai serviciilor UNICEF, ale căror povești au fost prezentate în 2021 în campaniile organizației.
 
Am fost foarte emoționat de întâlnirea cu copiii minunați susținuți prin proiectele UNICEF. La fel ca milioane de copii din România, aceștia au nevoie de servicii de îngrijire și sprijin. Îmi doresc ca toți copiii să aibă șansa de a-și atinge adevăratul potențial, așa cum am avut eu. Îmi doresc o Românie pentru fiecare copil”, a declarat Horia Tecău.
 
Tenismenul român și echipa UNICEF au livrat cu această ocazie și materiale de protecție personală pentru echipa de profesioniști locali din Colonești – măști, halate și mănuși – care să le asigure lucrătorilor sociali protecție împotriva Sars-Cov2, permițându-le în același timp să își desfășoare activitatea în sprijinul copiilor. Demersul face parte din acțiunea începută de UNICEF în decembrie 2021, când patru spitale din Capitală au primit mii de echipamente de protecție. Alte astfel de materiale au ajuns la Bacău, Moinești, și Corbasca, valoarea totală a livrărilor din ultimele săptămâni fiind de 273.000 de dolari.
 
Aproape 42% dintre copiii din România continuă să fie afectați de sărăcie sau excluziune socială. Copiii vulnerabili au acces redus la servicii esențiale de calitate, pot fi discriminați și marginalizați, fiind foarte expuși situațiilor de violență, riscului de separare de familie și plasament în servicii de îngrijire alternativă sau școli speciale. România pentru fiecare copil, inițiativa lansată recent de UNICEF, va contribui la incluziunea socială a copiilor vulnerabili prin servicii comunitare și specializate integrate, de calitate, echitabile și coordonate. Ne bucurăm să avem sprijinul Ambasadorului Național pentru UNICEF în România, Horia Tecău, căruia îi mulțumim încă o dată”, a afirmat Gabriel Vockel, Reprezentantul Adjunct al UNICEF în România.
 
Inițiativa „România pentru fiecare copil. Asigurarea incluziunii sociale – ruperea cercului vicios al excluziunii în cazul copiilor celor mai vulnerabili din România” este un proiect derulat de UNICEF în România în parteneriat cu Consiliul Județean Bacău, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău, Direcția de Sănătate Publică Bacău, Primăria Moinești, Primăria Bacău, Primăria Colonești, Primăria Corbasca și Primăria Brașov, Direcția de Asistență Socială Bacău, Direcția de Asistență Socială Brașov și Direcția de Asistență Socială Moinești, și implementat în perioada iunie 2021-decembrie 2023.

Valoarea totală a acestuia este de peste 5,1 milioane de euro, din care un grant în valoare de 4,2 milioane de euro oferit de Norvegia prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială. Obiectivul acestuia este de a contribui la incluziunea socială a tuturor copiilor și adolescenților, în special a celor vulnerabili, prin servicii de sănătate, educație și protecție a copilului (servicii comunitare și specializate integrate) de calitate, echitabile și coordonate, precum și prin norme sociale protective.

***
UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor.

Facebook | Instagram