În perioada iulie - noiembrie 2023, Asociația Club Sportiv Nautic Titanii desfășoară un proiect de terapie prin sport adresat persoanelor cu sindrom Down și alte dizabilități intelectuale din București, Ploiești, Giurgiu, dar și alte orașe situate în apropiere. “Și eu pot fi campion?” urmărește să ofere cât mai multor persoane din această categorie defavorizate ocazia de a practica o serie de sporturi nautice relaxante, de a afla informații utile pentru a dezvolta un stil de viață sănătos și de a socializa într-o comunitate cu valori similare.

 

Sportul este un limbaj universal al nediscriminării, iar participarea la activități sportive comunitare are numeroase beneficii la nivel fizic, psihic și mental. Studiile arată că pot duce la creșterea stimei de sine, la dezvoltarea independenței și la rafinarea abilităților de comunicare. Mai mult, vâslitul în caiac sau barca dragon face parte din categoria activităților cu impact scăzut asupra articulațiilor, cu risc scăzut de accidentare și care întărește sistemul cardiovascular, crește rezistența și forța și reduce stresul.

 

Vâslitul în caiac sau în barca dragon este un mijloc excelent de incluziune socială și terapie pentru categorii defavorizate, așa cum ne-au demonstrat și celelalte programe pe care le-am dezvoltat până în prezent. Este momentul să trecem la nivelul următor și să oferim mai multă vizibilitate în cadrul comunității sportive prin sesiuni demonstrative în cadrul competițiilor oficiale. Formăm sportivi într-un mediu în care respectul și incluziunea cu privire la categoriile defavorizate este ceva firesc. Și ne dorim să schimbăm perceptii și mentalități privind persoanele vulnerabile, atât la nivelul antrenorilor, cât și al instituțiilor sportive. Împreună, putem ajunge la normalitate.” explică Cristina Baban, Asociația Club Sportiv Nautic Titanii.

 

Participarea la activități este gratuită pentru toate persoanele vulnerabile cu sindrom Down sau alte dizabilități intelectuale, în limita numărului de locuri disponibile și în funcție de program. Antrenamentele se desfășoară la sediul clubului, pe lacul Titan din Parcul Alexandru Ioan Cuza din sectorul 3, București.

 

Beneficiarii vor vâsli în caiac dublu, împreună cu sportivi cu experiență, sau vor intra într-o echipă de barcă dragon. Toți participanții vor fi instruiți de antrenorii clubului și supravegheați pe toată durata activității sportive de traineri specializati, salvamari și un psiholog.

 

Caiac-Canoe este un grup de sporturi nautice care se practică cu ambarcaţiuni uşoare, ce folosesc diferite tipuri de vâsle nefixate. Caiacul este un sport care dezvoltă echilibrul, forța, îndemânarea, capacitatea de efort și atenția distributivă. Barca dragon este o barcă lungă de 12 metri, în care vâslesc 10 sau 20 de persoane, coordonate de un toboșar și ghidate de un cârmaci. Este un sport de echipă care dezvoltă echilibrul, forța, îndemânarea, sincronizarea și atenția distributivă.

 

Pentru a afla mai multe detalii sau pentru a înscrie persoane vulnerabile în proiect accesați pagina https://www.kayakchampions.ro/si-eu-pot-fi-campion.

 

Proiectul „Și eu pot fi campion?” este derulat de Asociația Club Sportiv Nautic Titanii și finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

 

 

Despre Asociația Club Sportiv Nautic Titanii

Înființată în anul 2017, ACSN Titanii (Kayak Champions) se adresează în egală măsură copiilor și adulților, sportivi de performanță sau sportivi amatori. Sub îndrumarea unor antrenori calificați, cu experiență internațională, se pot practica mai multe sporturi nautice la nivel de agrement sau competițional. Este vorba despre caiac sprint, disciplina olimpică a acestui sport, dar și caiac polo, caiac de tură, stand up paddle sau dragon boat. 

Unul dintre obiectivele principale ale Asociației este și promovarea sportului la nviel general, inclusiv ca formă de terapie. Programul „Vâslește pentru viață!” se adresează persoanelor vulnerabile (cu dizabilități fizice sau intelectuale, pacienți oncologici, copii din centre de plasament și alte categorii defavorizate) și îi încurajează să practice regulat vâslitul în caiac sau barca dragon.

 

Clubul a organizat numeroase evenimente sportive printre care primul meci internațional de caiac polo din România susținut în compania echipei Mari Britanii, Turneul internațional de caiac polo București 2019 în compania echipei Israelului, Cupa Titan sau Cupa Danubius. Kayak Challenge Family & Friends este singura competiție de caiac din București dedicată exclusiv sportivilor amatori și include probe family sau pentru căței.

Pentru mai informații, accesați www.kayakchampions.ro.

 

***

 

Despre programul În Stare de Bine

În Stare de Bine este un program anual de finanțare ce oferă granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro pe an organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, cu susținerea financiară a Kaufland România.

 

Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în trei domenii esențiale – cultura, sportul și viața sănătoasă – și care se adresează grupurilor vulnerabile și comunităților din care acestea fac parte.

 

În acest an, în mod excepțional, criza umanitară din Ucraina a determinat reorientarea parțială a programului către sprijinirea migranților și refugiaților alungați de război din țara vecină.

Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.

 

Despre Kaufland România

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu 1.300 de magazine în 8 țări, 132.000 de angajați și o rețea de 149 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari.

Pentru mai multe detalii vizitați www.kaufland.ro.

 

Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, care promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, ce contribuie la apărarea valorilor democratice prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare.

Mai multe detalii sunt disponibile la www.fdsc.ro.