Detroit a găzduit timp de o săptămână (în perioada 31 iulie – 6 august 2022) peste 300 de sportivi cu și fără dizabilități intelectuale, din 21 de țări, la competiția Cupa de Fotbal Unificat Special Olympics, eveniment desfășurat după standardele FIFA. Campioana turneului diviziei I la fotbal masculin a fost Special Olympics Jamaica și la fotbal feminin - echipa Special Olympics Guatemala.

Echipa de fotbal masculin a Special Olympics România (SOR) formată din 15 jucători se întoarce cu o medalie de argint. Ea a concurat în grupa B, alături de Paraguay, Singapore, Arabia Saudită și Jamaica și a intrat, după cele 4 meciuri disputate, în divizia a II-a, unde a jucat finala cu Arabia Saudită. Cei 15 jucători (9 cu dizabilități intelectuale și 6 fără dizabilități) au fost coordonați de antrenorii: Imilian Șerbănică, Gheorghe Constantin și Cornel Sava.

”La capătul unei foarte disputate competiții fotbalistice de anvergură mondială, echipa Special Olympics România a obținut medaliile de argint ocupând un merituos loc 2 în grupa a II-a a întrecerii desfășurate la Detroit, Michigan. Dincolo de medalii și locul ocupat contează și prietenia care s-a sudat între sportivi și parteneri, care au luptat meci de meci pentru victorie în spirit de fair play. Mulțumim gazdelor pentru ospitalitatea și organizarea desăvârșite, pentru experiențele culturale de neuitat și suporterilor din întreaga lume pentru susținere!”, a declarat Viorel Mocanu, Director Sportiv Special Olympics România și conducătorul delegației.

Un obiectiv principal al Cupei de Fotbal Unificat Special Olympics, Detroit 2022 a fost colaborarea cu cluburile profesioniste de fotbal, fundațiile acestora și Federațiile de Fotbal pentru a sprijini incluziunea persoanelor cu dizabilități intelectuale și dezvoltarea sportului unificat. La nivel global, peste 885.000 de sportivi Special Olympics și parteneri (sportivi fără dizabilități intelectuale) concurează la fotbal.

Programul Special Olympics Unified Sports® (Sporturi Unificate) reunește sportivi cu și fără dizabilități intelectuale care joacă în aceeași echipă, demonstrând că antrenându-se și concurând împreună se distrug barierele și în cele din urmă se creează comunități incluzive.

Pe parcursul turneului de la Detroit, #TeamSpecialOlympicsRomania a avut parte, alături de celelalte delegații, și de alte experiențe: evaluări medicale în cadrul programului Healty Athletes, Ziua Culturală de la Detroit, o cină oficială pe un vas de croazieră oferită de partenerii de la Lions Clubs International și urmărirea unui meci de baseball cu Chicago Tigers pe stadionul Tigers.

Călătoria delegației Special Olympics România la Cupa de Fotbal Unificat Special Olympics, Detroit 2022 a fost posibilă datorită spijinului sponsorului Toyota, prin Special Olympics International. Echipamentul delegației a fost asigurat de către compania Hervis Sports & Fashion, în calitate de partener tehnic, iar echipamentul de joc de către Federația Română de Fotbal (FRF), care în cadrul parteneriatului cu SOR este susținătorul și promotorul Campionatelor Naționale de Fotbal Unificat în 7 pentru băieți și fete, derulate din 2015 în țara noastră.

La participarea delegației SOR la competiția internațională de la Detroit au contribuit atât partenerii de la Tazz și Sports Festival, cât și prietenii de la Yves Rocher România și Lions District 124 România, cărora le mulțumim.
Întâmpinarea delegației cu buchete de flori a fost posibilă datorită parteneriatului cu florăriile Magnolia.

Ambasadorii SOR care sunt alături de noi și duc mesajul incluziunii mai departe sunt: Cătălin George Pozdarie, Manager Hervis Sports & Fashion România, Viorela Mihai - Consultant Media și contributor republica.ro și Florin Pelin - Rectorul Universității Naționale de Educație Fizică și Sport (UNEFS). BRAVII le mulțumesc pentru susținere.

***

Despre Special Olympics International

Fondată în 1968, Special Olympics este o mișcare globală ce are scopul de a pune capăt discriminării împotriva persoanelor cu dizabilități intelectuale. Încurajăm acceptarea tuturor oamenilor prin puterea sportului și a pregătirii în educație, sănătate și leadership. Cu peste șase milioane de sportivi și parteneri ai Sportului Unificat Special Olympics în peste 190 de țări și teritorii și peste un milion de antrenori și voluntari, Special Olympics oferă peste 30 de sporturi de tip olimpic și peste 100.000 de jocuri și competiții în fiecare an.
Interacționează cu noi pe: Twitter, Facebook, YouTube, Instagram, LinkedIn și blogul nostru pe Medium. Aflați mai multe la https://www.specialolympics.org/.

Despre Fundația Special Olympics din Romania

Fundația Special Olympics România își dorește, încă de la înființarea sa din 2003, să ajungă la cât mai multe dintre persoanele cu dizabilități intelectuale și familiile lor prin competiții, cursuri, evaluari ale stării de sănătate, evenimente de strângere de fonduri și prin soluții sustenabile pentru creșterea angajabilității persoanelor adulte cu dizabilități intelectuale.
Mai multe informații sunt disponibile pe site și pe canalele de comunicare Facebook, Instagram și Youtube.