Pe 22 iulie 2023, între orele 15:00 - 19:00, Asociația Clubul Sportiv Forza Junior Costuleni, în colaborare cu Decathlon Iași, își deschide porțile pentru un maraton al activităților sportive adaptate, eveniment ce marchează finalul proiectului "Activități Sportive de Incluziune" (2022-1-RO01-ESC30-SOL-000070412), care a avut o durată de 12 luni.

Co-finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Corpului European de Solidaritate, proiectul a avut ca scop promovarea incluziunii sociale a persoanelor cu deficiențe de vedere prin sport. Pe durata acestuia, peste 300 de persoane, atât cu deficiențe de vedere, cât și fără, au fost implicate în practicarea unor sporturi precum Showdown (tenis pentru nevăzători), ciclism pe biciclete tandem, fotbal, alergat, goalball și șah. Acest demers a permis o conștientizare mai bună a potențialului pe care persoanele cu deficiențe de vedere îl au în ceea ce privește activitățile sportive.

Maratonul care va avea loc la Decathlon Iași pe data de 22 iulie constituie evenimentul de încheiere a proiectului. În acea zi, cele patru sporturi – Showdown, ciclismul pe bicicletă tandem, fotbalul și alergatul – vor fi practicate în cadrul unui maraton special organizat, oferind astfel tuturor participanților o experiență sportivă unică și posibilitatea de a împărtăși bucuria și beneficiile activităților sportive adaptate.

Suntem bucuroși să vă invităm să vă alăturați și să participați la acest maraton al sporturilor adaptate. Să celebrăm împreună diversitatea și incluziunea, să experimentăm bucuria sportului și să demonstrăm că deficiențele de vedere nu reprezintă un obstacol în practicarea activităților sportive!

Proiectul nostru a demonstrat că sportul poate fi un instrument puternic de incluziune, încurajând participarea activă a tuturor membrilor societății, indiferent de posibilele lor deficiențe de vedere. Sperăm ca evenimentul de pe 22 iulie să inspire și mai multe persoane să se alăture și să susțină participarea persoanelor cu deficiențe de vedere la activitățile sportive.