Pandemia Covid a scos în evidență dificultățile pe care le au persoanele cu dizabilități în accesarea serviciilor de sănătate. Discriminarea din cauza dizabilității in domeniul sănătății este o realitate în întreaga lume, îndeosebi pentru persoanele cu dizabilități intelectuale.

Potrivit cercetătorilor de la King's College din Londra, care au analizat datele a peste 160.000 de persoane care și-au pierdut viețile în perioada martie-iunie 2020, adulții care suferă de tulburări mentale prezintă un risc de nouă ori mai mare de a-și pierde viața din cauza coronavirusului.

Totodată, același studiu a arătat că persoanele care suferă de autism prezintă un risc de cinci ori mai mare de a-și pierde viața în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2 decât adulții sănătoși.

De asemenea, un studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea Syracuse din New York a arătat că persoanele diagnosticate cu sindromul Down prezintă un risc de trei ori mai mare de a contracta virusul SARS-CoV-2 față de oamenii sănătoși.

Comisia Europeană a stabilit accesibilizarea serviciilor de sănătate pentru persoanele cu dizabilități o prioritate în întreaga Uniune Europeană.

Fundația Pentru Voi atrage atenția asupra problemelor grave care există în acest domeniu în România: accesul limitat la servicii de sănătate a persoanelor cu dizabilități intelectuale din cauza lipsei serviciilor de sprijin, care se adaugă problemelor cronice ale sistemului medical din România.


Accesul la programele de screening a cancerului, cum sunt mamografiile, depistarea precoce a bolilor cardiovasculare și a diabetului, sunt greu accesibile persoanelor cu dizabilități intelectuale.

Sunt necesare măsuri guvernamentale de înlăturare a discriminării în această privință și programe de facilitare a accesului persoanelor cu dizabilități la serviciile de sănătate.

“O altă problemă evidențiată de pandemie este lipsa serviciilor rezidențiale comunitare pentru persoane cu dizabilități severe. Este o mare nevoie de locuințe maxim protejate, care să acorde sprijin si suport permanent de care efectiv depinde viața lor. Altfel, vom continua să sacrificăm alte generații de persoane cu dizabilități, pe care le vom instituționaliza în timp ce discutăm despre dezinstituționalizare”, a declarat Laila Onu, directorul general al Fundației Pentru Voi.