133 de persoane cu dizabilități din România au participat la Caravana de mobilitate și sănătate în scaun rulant organizată de Fundația Motivation România în perioada iunie – septembrie. Aceasta a avut loc în 15 județe: Argeș, Bihor, Buzău, Cluj, Galați, Ilfov, Iași, Neamț, Prahova, Satu Mare, Timiș, Sibiu, Mehedinți, Constanța și Brașov.

În cadrul Caravanei participanții au avut acces la servicii inovative și la echipamente de mobilitate și asistive performante care au contribuit la îmbunătățirea sănătății acestora și i-a încurajat să redevină persoane active și independente.

Caravana de mobilitate și sănătate în scaun rulant aduce în atenția participanților și aspecte ce țin de accesibilitate și mobilitate, de drepturile persoanelor cu dizabilități, prin prezentarea și oferirea unor instrumente practice, utile în cunoașterea și accesarea drepturilor, autoreprezentare și angajare. Astfel de instrumente sunt cele două aplicații mobile gratuite, MotiActiv și Panoul de Bord, precum și Ghidul pentru drepturile persoanelor cu dizabilități utilizatoare de scaune rulante.

„Am avut ocazia să particip la Caravana organizată la Satu Mare pentru persoanele cu dizabilități. O parte dintre informațiile prezentate le știam, dar o bună parte au fost noi – poziționarea corectă în scaunul rulant, problemele care pot apărea odată cu folosirea unui scaun rulant nepotrivit, cum se prescrie corect un scaun rulant adaptat. De asemenea, am fost pus la curent și cu informațiile legate de drepturi. Activitatea a fost foarte bine structurată și m-am bucurat să interacționez și cu alte persoane cu dizabilități,” a declarat Bogdan C, unul dintre cei 133 beneficiari participanți la Caravana de mobilitate și sănătate în scaun rulant.

Unul dintre atelierele din cadrul Caravanei cu impact direct și imediat asupra sănătății participanților este atelierul de testare a presiunii cu sistemul BodiTrak. Acesta este un echipament inovativ care permite identificarea zonelor de pe suprafața pielii predispuse riscului de apariție a escarelor din cauza unui echipament de mobilitate nepotrivit. Pe baza acestei evaluări, scaunul rulant și perna pot fi adaptate conform nevoilor individuale ale utilizatorului, prevenind astfel apariția acestor răni grave. În România, Fundația Motivation este singura organizație care folosește acest sistem de evaluare bazat pe tehnologie de ultimă generație.

Tot în cadrul Caravanei, utilizatorii de scaune rulante au avut ocazia să testeze diferite echipamente de mobilitate și dispozitive asistive performante și să participe la o instruire practică cu privire la tehnica corectă a cateterizării intermitente, cu ajutorul unui manechin. Această tehnică este utilă pentru prevenirea infecțiilor urinare.

Caravana de mobilitate și sănătate în scaun rulant are loc în cadrul proiectului „Advocacy pentru accesul în comunitate al utilizatorilor de scaun rulant”, derulat de Fundația Motivation România în parteneriat cu Asociația Segoia, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Proiectul are drept scop sprijinirea incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități prin îmbunătățirea mobilității și sănătății utilizatorilor de scaune rulante.
Mai multe informații despre proiect pot fi regăsite accesând link-ul https://motivation.ro/abilitatile-si-drepturile-conteaza/ .

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă.

***
Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene.
Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

Despre Fundația Motivation România
Fundația Motivation România este o organizație neguvernamentală, nonprofit, creată în 1995 pentru a veni în sprijinul copiilor și adulților cu dizabilități. Serviciile pe care le oferă acoperă o gamă largă de nevoi, de la evaluare și echipament adaptat pentru diferite tipuri de dizabilități motorii, la recuperare activă și instruire pentru viață independentă alături de un instructor în scaun rulant, consultanță pentru accesibilizarea spațiilor și sport adaptat. Până în prezent, Motivation a redat libertatea de mișcare și speranța într-o viață împlinită pentru mai mult de 25.000 de persoane cu dizabilități din România.

Despre Asociația Segoia
Asociația Segoia este o organizație neguvernamentală, nonprofit, creată în 2017, preocupată de dezvoltarea societății civile, promovarea valorilor democratice, guvernării deschise și implicării cetățenești cu ajutorul tehnologiei.