In cadrul conferintei vor fi prezentate fisele de comunitate aferente celor opt grupuri minoritare si premisele celor trei studii din cadrul cercetarii: “Timpul liber al migrantilor straini din Bucuresti: sport, divertisment si socializarea cu localnicii”, “Peisajul lingvistic al minoritatilor” si “Dinamicile locale ale alimentatiei noilor minoritati din Bucuresti”. 
 
Demersul antropologic s-a desfasurat in perioada mai-octombrie 2015, a fost coordonat de antropologii Vintila Mihailescu, Monica Stroe si Bogdan Iancu si face parte din cercetarea multidisciplinara din cadrul proiectului “Noile minoritati din municipiul Bucuresti”. Cercetarea va mai cuprinde un studiu cantitativ care va releva atitudinea bucurestenilor fata de membrii comunitatilor minoritare mentionate.
 
Prezentarea rezultatelor cercetarii antropolgice va fi insotita de o dezbatere la care vor participa antropologii implicati in proiect, precum si Christian Sørhaug, reprezentatul asociatiei partenere din Norvegia, Institutul Telemark. “Care sunt comunitatile cele mai izolate?”, “De ce e Bucurestiul mai atractiv pentru straini decat pentru localnici?” sau “Cum s-a schimbat diversitatea culturala din Bucuresti in ultimii 25 de ani?” sunt cateva intrebari la care vor raspunde membrii echipei Asociatiei Miscarea pentru Actiune si Initiativa Europeana.
 
In acelasi timp, va avea loc vernisajul expozitiei fotografice care ilustreaza diversitatea culturala a Bucurestiului, vazuta si imortalizata de echipa de cercetare a proiectului. Expozitia foto cuprinde imagini suprinse pe teren de catre masteranzii la antropologie. Seria fotografica va fi expusa in opt spatii culturale diferite, relevante pentru fiecare grup minoritar cercetat in cadrul proiectului.
 
Evenimentul nu a mai putut avea la loc la Institutul Cultural Roman, unde a fost programat initial, din cauza unor confuzii in ce priveste interpretarea termenului de “minoritate”. Precizam ca echipa proiectului “Noile minoritati din Bucuresti” foloseste termenul in sensul sociologic, urmarind identificarea si promovarea minoritatilor urbane care contribuie la dezvoltarea orasului Bucuresti.
 
Proiectul “Noile minoritati din municipiul Bucuresti” este finantat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein si Guvernul Romaniei, in cadrul programului PA17/RO13 Promovarea Diversitatii in Arta si Cultura in cadrul Patrimoniului European.
 
Pentru mai multe informatii contactati:
 
Roxana Bucata
Responsabil Comunicare
roxana.bucata@maieuropean.ro