„Banometru” este un program gratuit ce are ca misiune oferirea de sprijin românilor pentru a ajunge la sănătate financiară. Programul este realizat în parteneriat de către Asociaţia Educaţie pentru Viaţă Reală (AEVR), Asociația pentru Relații Comunitare (ARC) și ING Bank. Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany este beneficiar al programului de granturi Fondul Banometru 2022.

La Iași, scopul proiectului vizează creșterea capacității unui număr de 100 de familii vulnerabile, cu copii minori, de a gestiona eficient și productiv resursele financiare și non-financiare la nivel de gospodărie, cu scopul de a răspunde neîntrerupt nevoilor de bază ale membrilor săi și de a le asigura un nivel crescut al calității vieții.


Lecția de sănătate financiară în familiile vulnerabile

Fundația Serviciilor Sociale Bethany desfășoară la Iași proiectul „Banometru” în sprijinul categoriilor vulnerabile, printre acestea numărându-se: familiile numeroase cu copii minori în care unul sau niciunul dintre părinți nu lucrează, familiile din mediul rural cu nivel scăzut de educație și posibilități infime de dezvoltare, care trăiesc preponderent din alocațiile copiilor, beneficii sociale sau muncă ocazională, familiile sărace în care cresc copii cu afecțiuni medicale sau dizabilități, ceea ce implică alocarea unor costuri mari de prevenție sau intervenție și familiile în care copiii studiază în oraș, costurile necesare susținerii educației acestora depășind bugetul gospodăriei.

Prin proiectele desfășurate deja de Fundația Serviciilor Sociale Bethany în județul Iași, familiile la care inițiativa face referire sunt deja abordate pe teme legate de îmbunătățirea calității vieții, a accesului la informație sau educație și la depășirea condiției actuale. De aceea, sprijinirea acestora prin dobândirea tehnicilor și practicilor prin care familiile își pot gestiona eficient bugetele reduse vine ca o completare oportună a tuturor demersurilor începute. Prin prezentul proiect, familiilor vulnerabile li se vor pune la dispoziție instrumente eficiente de planificare financiară astfel încât să poată evita perioadele lungi de criză financiară, să aibă asigurate produsele de bază pentru copii într-o manieră care să le acopere nevoi precum hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte, igiena casei și igiena personală, prevenția și rezolvarea problemelor de sănătate.

100 de beneficiari finali ai proiectului (membri ai familiilor vulnerabile) vor participa la cursuri de coaching în grupuri de aproximativ 15-20 de persoane, iar 20 dintre acestea vor beneficia de sesiuni de consiliere individuale. Schimbarea așteptată este ca, în timp, pașii spre sănătatea financiară a acestor familii să poată crea o cale și către o nouă viziune despre cum ar putea fi gestionate resursele astfel încât ele să fie orientate, de asemenea, spre educație sau dezvoltare.
***
Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany este o organizaţie non-guvernamentală care urmăreşte îmbunătăţirea vieţii persoanelor dezavantajate, în special a copiilor, a tinerilor şi a familiilor acestora, oferind servicii sociale şi promovând practici profesioniste în asistenţa socială. Cu 27 de ani de activitate în România, programele fundației vizează activități de terapie recuperatorie pentru copiii cu dizabilități, proiecte de încurajare a educației de calitate în mediul rural și, în general, promovarea unor practici profesioniste în lucrul cu copiii care provin din medii dezavantajate (centre de plasament, familii defavorizate). Nu în ultimul rând, Fundația Serviciilor Sociale Bethany promovează voluntariatul și filantropia ca modalități de implicare în viața comunității.