Platforma Aresel a lansat, în octombrie, Manifestul romilor pentru România ― o petiție publică adresată candidaților la alegerile prezidențiale. Acest document propune o serie de măsuri necesare în combaterea rasismului și discriminării, măsuri ce țin de atribuțiile viitorului Președinte al României. 
 
Romii, în calitate de cetățeni cu drepturi egale ai României, își doresc ca viitorul Președinte să fie și garantul drepturilor lor și să spună NU rasismului și romofobiei. Să aducă în atenția autorităților competente problemele cu care comunitățile de romi se confruntă zi de zi, să recunoască faptul că excluziunea socială, segregarea spațială, romofobia, nu sunt doar simple expresii folosite în rapoartele instituțiilor internaționale, ci sunt realități dureroase și nedrepte îndurate de o parte semnificativă a populației României. 
 
Neglijarea și desconsiderarea comunităților de romi de către clasa politică este o realitate trecută cu vederea. Romii sunt ignorați până la începutul unei campanii electorale, când revin în atenția politicienilor ca masă de manevră și bursă de voturi. În rest, solicitările punctuale ale comunităților sunt tratate cu rea-voință de către aleși și autorități. 
 
Considerăm cu tărie că sprijinul actorilor politici în îmbunătățirea situației romilor și în combaterea rasismului și discriminării este extrem de necesar. Societatea a avut și va avea mereu nevoie de modele de urmat, iar unele dintre discursurile publice din ultimii ani au amplificat, din păcate, rasismul și intoleranța față de cetățenii români de etnie romă.
 
Așadar, rămâne actuală nevoia de a construi împreună o societate echitabilă, solidară și dreaptă, în care demnitatea, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, valori supreme garantate de Constituția României, să fie egal accesibile tuturor locuitorilor, indiferent de etnie. 
 
Demersurile Platformei Aresel de a iniția un prim dialog între comunitatea romă și candidați au rămas, până în prezent, fără răspuns. „Mai sunt câteva săptămâni de campanie electorală până la finalul alegerilor prezidentiale. Ne dorim ca politicienii să înțeleagă că solicitările cetățenilor români de etnie romă nu sunt un moft, ci o necesitate socială și politică. Demersul nostru e menit să îi sprijine în  orientarea către o politică validă pentru romi, bazată pe cunoaștere, nu pe stereotipiile folosite până acum în fiecare campanie electorală.”, a declarat Ciprian Necula, membru al Platformei Aresel. 
 
 
***
Aresel
s-a constituit ca o platformă civică a romilor în anul 2018, ca efect al unuia dintre cele mai mari proteste împotriva rasismului organizate în România.  Misiunea Platformei Aresel este aceea de a încuraja și susține implicarea și  participarea publică a romilor. Până acum, acțiunile noastre au primit sprijinul a peste 60.000 de persoane, devenind cea mai mare comunitate proactivă a romilor. Platforma Aresel este neafiliată politic, obiectivul acesteia fiind combaterea rasismului și inegalităților sociale, politice și economice dintre romi și restul populației.