În perioada octombrie 2023 – septembrie 2024, Asociația Club Sportiv Nautic Titanii desfășoară un program de incluziune socială prin sport adresat persoanelor cu deficiențe senzoriale din București și județul Argeș. “Special Champions” urmărește să ofere cât mai multor copii și tineri ocazia de a practica o serie de sporturi nautice relaxante, de a afla informații utile pentru a dezvolta un stil de viață sănătos și de a socializa într-o comunitate cu valori similare.
 

Sportul este un limbaj universal al nediscriminării, iar participarea la activități sportive comunitare are numeroase beneficii la nivel fizic, psihic și mental. Mai mult, sporturile de echipă au multe beneficii asupra corpului și minții: ajută la orientarea în spațiu, dezvoltă disciplina și abilitățile de organizare, îmbunătățesc concentrarea, încurajează munca în echipă și construiesc relații. Aceste abilități pot fi foarte utile pentru a ajuta practicanții să devină mai independenți, să dezvolte conexiuni sau pentru o performanță mai bună la muncă.
 

Antrenamentele în barca dragon sau caiac reprezintă un mijloc excelent de incluziune socială, iar programele desfășurate până acum ne-au confirmat acest lucru. Suntem deschizători de drum cu privire la implicarea diverselor categorii de persoane vulnerabile în acest sport: am creat probe speciale în cadrul competițiilor organizate de noi și am fost prezenți cu echipe de sportivi speciali în cadrul unor sesiuni demonstrative din cadrul campionatelor naționale. Urmează Jocurile Olimpice, ediție aflată sub semnul deschiderii, al incluziunii persoanelor cu dizabilităţi. Dorim să transpunem și noi, în fapte, această direcție, și să transformăm în normalitate antrenamentele unificate și prezența sportivilor speciali la competițiile din România.”,  explică Cristina Baban, Asociația Club Sportiv Nautic Titanii.

 

Participarea la activități este gratuită pentru toate persoanele cu deficiențe de vedere sau auz, în limita numărului de locuri disponibile și în funcție de program. Antrenamentele se desfășoară la sediul clubului, pe lacul Titan din Parcul Alexandru Ioan Cuza din București, dar și la Baza Nautică Bascov - Budeasa din Argeș.
 

Beneficiarii vor vâsli în caiac dublu, împreună cu sportivi cu experiență, sau vor intra într-o echipă de barcă dragon. Toți participanții vor fi instruiți de antrenorii clubului și supravegheați pe toată durata activității sportive de traineri specializați și salvamari.
 

Caiac-Canoe este un grup de sporturi nautice care se practică cu ambarcaţiuni uşoare, ce folosesc diferite tipuri de vâsle nefixate. Caiacul este un sport care dezvoltă echilibrul, forța, îndemânarea, capacitatea de efort și atenția distributivă. Barca dragon este o barcă lungă de 12 metri, în care vâslesc 10 sau 20 de persoane, coordonate de un toboșar și ghidate de un cârmaci. Este un sport de echipă care dezvoltă echilibrul, forța, îndemânarea, sincronizarea și atenția distributivă.
 

Pentru a afla mai multe detalii sau pentru a înscrie persoane vulnerabile în proiect accesați pagina https://www.kayakchampions.ro/special-champions.

Proiectul „Special Champions” este derulat de Asociația Club Sportiv Nautic Titanii, "cu sprijinul Fundatiei Orange.
 

***

 

Despre Asociația Club Sportiv Nautic Titanii

Înființată în anul 2017, ACSN Titanii (Kayak Champions) se adresează în egală măsură copiilor și adulților, sportivi de performanță sau sportivi amatori. Sub îndrumarea unor antrenori calificați, cu experiență internațională, se pot practica mai multe sporturi nautice la nivel de agrement sau competițional. Este vorba despre caiac sprint, disciplina olimpică a acestui sport, dar și caiac polo, caiac de tură, stand up paddle sau dragon boat. 

Unul dintre obiectivele principale ale Asociației este și promovarea sportului la nviel general, inclusiv ca formă de terapie. Programul umbrelă „Vâslește pentru viață!” se adresează persoanelor vulnerabile (cu dizabilități fizice sau intelectuale, pacienți oncologici, copii din centre de plasament și alte categorii defavorizate) și îi încurajează să practice regulat vâslitul în caiac sau barca dragon.

Clubul a organizat numeroase evenimente sportive printre care primul meci internațional de caiac polo din România susținut în compania echipei Mari Britanii, Turneul internațional de caiac polo București 2019 în compania echipei Israelului, Cupa Titan sau Cupa Danubius. Kayak Challenge Family & Friends este singura competiție de caiac din București dedicată exclusiv sportivilor amatori și include probe family sau pentru căței.

Pentru mai informații, accesați www.kayakchampions.ro.