Fundaţia Special Olympics din România (FSOR) anunță începerea proiectului ”Lideri prin sport – Programul de Advocacy pentru Persoanele cu Dizabilități Intelectuale”, derulat în parteneriat cu Asociația de Sprijin pentru Constituirea, Dezvoltarea și Managementul Structurilor Sportive (ASCDMSS) cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Proiectul este implementat în colaborare cu Special Olympics Islanda. Durata este de 36 de luni (1 februarie 2021 – 31 ianuarie 2024) și va ajunge în 15 județe din țară.
 
Scopul proiectului este de a forma persoane cu dizabilități intelectuale (PDI) în tehnici de advocacy, leadership și auto-reprezentare, care să constituie Comitetul Sportivilor Lideri Special Olympics pentru a aborda autoritățile locale și pentru a solicita acces la baze sportive pentru antrenamente și fonduri publice pentru organizarea de competiții sportive. De asemenea, se va coagula rețeaua informală Comitetul Sportiv National Special Olympics, cu scopul de a reprezenta persoanele cu dizabilități intelectuale (PDI) și de a milita pentru drepturile lor, de a întări capacitățile PDI și a îmbunătăți accesul lor la practicarea sportului. 
 
Sub sloganul ”EU POT!”, proiectul ”Lideri prin sport” va sprijini 675 de PDI din 15 județe să își îmbunătățească starea de sanatate prin practicarea de activități sportive adaptate în mod regulat, să dobândească abilitățile necesare pentru a face advocacy și să devină parte a unor structuri sportive care să le reprezinte interesele pe plan local și national. 
 
”Accesul persoanelor cu dizabilități la facilități sportive este extrem de limitat în România, cu efecte asupra sănătății și incluziunii lor sociale. Autoritățile trebuie să le asigure condiții pentru practicarea sportului și să sprijine activitatea organizațiilor lor sportive. Totuși, realitatea ne arată că persoanele cu dizabilități intelectuale iau parte la activități sportive în mică măsură. Motivele țin de necunoașterea legislației de către unele PDI, lipsa unei forme de organizare pe plan local (de tipul cluburilor sportive), practica foarte redusă a auto-reprezentării (advocacy) și a conceperii unor planuri coerente de acțiune. Proiectul propune activități care să crească abilitățile sociale ale PDI, să le dezvolte capacitatea de auto-reprezentare și advocacy, activități care să îi scoată din izolare și să-i aducă în centrul comunităților din care fac parte, nu ca asistați social, ci ca Sportivi Lideri care știu și pot să își ceară drepturile” – a declarat Viorel Mocanu, Directorul Sportiv al Fundației Special Olympics România.
Cele mai importante activități ale proiectului ”Lideri prin sport”:
- 60 de Sportivi Lideri (SL) cu dizabilități intelectuale din 15 orașe din România vor fi instruiți în tehnici de advocacy și leadership și vor aborda autoritățile locale pentru a solicita acces gratuit la baze sportive pentru antrenamente săptămânale și fonduri publice pentru organizarea de competiții sportive. 
 
- Alte 75 de persoane cu dizabilități intelectuale (PDI) vor fi instruite în tehnici de auto-reprezentare. 
 
- Se va forma Comitetul Sportivilor Lideri Special Olympics (CSLSO) cu misiunea de a prezenta drepturile acestei categorii de persoane și beneficiile practicării sportului de către acestea. 
 
- Vor fi înființate 7 Cluburi Sportive cu Certificat de Identitate Sportivă (CSCIS), dedicate PDI, acestea urmând a fi implicate în activități alături de alte 8 cluburi existente.
 
- Reprezentanții cluburilor sportive și ai Comitetului Sportivilor Lideri vor învăța de la organizația parteneră ASCDMSS și de la colaboratorii de la Special Olympics Islanda cum să facă demersuri de advocacy pentru a obține acces gratuit la baze sportive pentru antrenamente și cum să obțină fonduri de la autoritățile locale. 
 
- Se va crea rețeaua informală Comitetul Sportiv Național Special Olympics, cu rol de reprezentare a PDI și de punere în practică a legislației UE privind nediscriminarea în sport. În acest sens, CSNSO va facilita întâlniri cu factori de decizie, va oferi informații pentru cele 15 cluburi sportive, va conlucra cu Comitetul Sportivilor Lideri SO și cu ASCDMSS, cu scopul facilitării accesului persoanelor cu dizabilități intelectuale la baze sportive și la activități sportive dedicate. 
 
- Se vor organiza Conferința Națională „LIDERI prin SPORT” (care va aduce împreună 90 de participanți interesați de problematica sportului adaptat) și 15 competiții sportive locale, 2 regionale și 1 națională.
 
- 540 de PDI din 15 județe vor participa la antrenamente și competiții sportive adaptate.
 
- Proiectul se desfășoară pe parcursul a 36 de luni și este implementat în 15 județe: Arad, Bacău, Botoșani, Brașov, București-Ilfov, Cluj, Constanța, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Vâlcea, Prahova, Sibiu și Timiș.
 
Proiectul Lideri prin sport este derulat de Fundaţia Special Olympics din România în parteneriat cu Asociația de Sprijin pentru Constituirea, Dezvoltarea și Managementul Structurilor Sportive (ASCMSS) și beneficiază de o finanțare în valoare de 236.088 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestei pagini nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro
*Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă

*** 
Despre Fundaţia Special Olympics din România 
Există peste 200 de milioane de persoane cu dizabilități intelectuale în întreaga lume, din care aproximativ 130.000 în România. Special Olympics România își dorește, încă de la înființarea sa din 2003, să ajungă la fiecare dintre ei și familiile lor prin competiții, cursuri, evaluari ale stării de sănătate, evenimente de strângere de fonduri și prin soluții sustenabile pentru creșterea angajabilității persoanelor adulte cu dizabilități intelectuale.
 
Despre Asociația de Sprijin pentru Constituirea, Dezvoltarea și Managementul Structurilor Sportive (ASCDMSS) 
Asociația a încheiat relații de parteneriat și colaborare cu peste 12 Federații Sportive și reprezintă interesele a peste 20 de Cluburi Sportive din mai multe județe și ramuri sportive. Cu ajutorul personalului specializat, ASDCMSS a asigurat consultanța de specialitate cu ocazia demersurilor care au avut drept rezultat înființarea a două noi Federații Sportive (Darts și respectiv Chanbara), fiind certificată de Ministerul Tineretului și Sportului ca structură în cadrul Sistemului Național de Educație Fizică și Sport din România.
 
Despre Special Olympics Islanda
SO Islanda sprijină integrarea socială prin sport a persoanelor cu dizabilități intelectuale organizând pe tot parcursul anului, antrenamente și competiții sportive dedicate persoanelor cu dizabilități intelectuale. SO Islanda este parte dintr-un organism similar ca organizare cu rețeua informală Comitetul Național Sportiv SO, are o bogată practică în advocacy, rezultatele fiind atât în domeniul sportului (acces la săli/terenuri/ baze sportive pentru PDI și antrenorii lor), cât și în cel al vizibilității PDI în comunități și la nivel național. 
 
Despre Programul Active Citizens Fund România
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.