Fundația Serviciilor Sociale Bethany în parteneriat cu Secours Populaire Français organizează la Iași, în incinta Hotelului Ciric, în perioada 27 august – 2 septembrie 2022, tabăra gratuită Solidaritate și prietenie – Orașul copiilor ”Copain du Monde” pentru copii din Ucraina și România.

Menirea taberei este de a încuraja solidaritatea și prietenia între comunitățile de copii din cele două țări în direcția facilitării integrării, empatiei și cooperării dintre aceștia. Temele abordate în cadrul proiectului fac referire la subiecte precum educația, egalitatea de gen, drepturile persoanelor strămutate/refugiate, drepturile copiilor și modurile prin care se poate face auzită vocea celor mici la nivel de comunitate.

Solidaritatea se sădește în copilărie

În cadrul taberei Solidaritate și prietenie – Orașul copiilor ”Copain du Monde”, 16 copii de naționalitate ucraineană și 15 copii de naționalitate română cu vârstele cuprinse între 8 și 15 ani vor învăța timp de 7 zile, alături de voluntari și specialiști din cadrul echipei Fundației Serviciilor Sociale Bethany, obiceiuri empatice și solidare, moduri de implicare activă în comunitate ca buni cetățeni, ce înseamnă dezvoltarea personală și cum își pot exersa drepturile și valorile în mediile în care se află. Copiii sunt selectați din cadrul programelor și proiectelor desfășurate la Iași de Fundația Serviciilor Sociale Bethany și din cadrul comunității nou create la Centrul Comunitar pentru copii și familii din Ucraina, inițiat și gestionat de aceeași organizație. Construirea unui cadru stabil, definit de înțelegere, acceptare, integrare și prietenie pentru copiii din Ucraina a devenit un obiectiv principal al celor două fundații partenere după depășirea momentelor de criză imediată care au surprins țările vecine în februarie 2022.

Context și implicare locală în sprijinirea persoanelor strămutate din Ucraina

Conform unei statistici furnizate de www.unicef.ro, 33% din persoanele strămutate din Ucraina în România sunt minori. Începând cu 24 februarie 2022, copii de toate vârstele au tranzitat granițele cu țara noastră alături de membri ai familiei pentru a-și apăra viețile din calea războiului. Protejarea acestora și a mamelor lor a devenit un obiectiv principal la nivelul organizațiilor și instituțiilor din România care au dezvoltat în timp record programe și proiecte de intervenție pentru a le asigura atât sprijin imediat, cât și suport pe termen mediu și lung în cazul familiilor care au ales să se stabilească temporar la noi în țară.

Fundația Serviciilor Sociale Bethany a răspuns pentru prima dată crizei refugiaților din Ucraina în perioada 1 – 31 martie 2022 în cadrul Centrului de Tranzit din strada Anastasie Panu, Iași. Răspunsul a constat în oferirea de servicii de bază refugiaților ucraineni care tranzitau România. Un număr de 308 refugiați din care 111 copii au fost găzduiți în Centru primind cazare, masă, alte bunuri și servicii, precum și informații utile gestionării situației în care se aflau. În iunie 2022, fundația a inițiat la Iași Centrul Comunitar pentru copii și familii din Ucraina care, până în prezent, vine în întâmpinarea unui număr de 225 persoane, dintre care 125 copii cu servicii precum: cursuri de limba engleză și limba română, activități educative, ateliere de pictură, dans, lucru manual, de socializare, cunoaștere și intercunoaștere, jocuri de societate, activități în aer liber, activități multiculturale, acces la sala de studiu (echipată cu laptop-uri și internet), suport psihologic individual sau de grup, consiliere juridică, orientare pe piața muncii și acces la servicii medicale. Acestea sunt oferite de o echipă de profesioniști care beneficiază continuu de formări și asistență tehnică din partea partenerilor și finanțatorilor.

Organizația Secours Populaire Français, creată în 1945 și axată pe combaterea sărăciei și discriminării în viața publică, este partenerul alături de care Fundația Serviciilor Sociale Bethany organizează la Iași tabăra gratuită Solidaritate și prietenie – Orașul copiilor „Copain du Monde”. De la începutul conflictului din Ucraina, organizația a demarat colaborări cu țările vecine cu scopul de a susține persoanele refugiate și strămutate pe perioade indefinite. Parteneriatul cu Fundația din Iași a debutat în luna martie 2022, iar în iulie 2022 s-a conturat ideea taberei pe conceptul Copain du Monde, construit de SPF (Secours Populaire Français). Între 22 – 25 August au avut loc la Iași întâlniri între cele 2 echipe pe tema metodologiei taberei, conceptul mișcării copiilor care poartă numele acesteia, precum și informații privitoare la instrumentele educaționale care vor fi utilizate în activitățile zilnice.

Eveniment de networking „Copain du Monde"

Obiectivele “Copain du Monde” sunt mai relevante ca niciodată în contextul conflictului din Ucraina, precedat de pandemia Covid-19, întrucât au dus la situații de izolare, de retragere, de restrângere a relațiilor umane și au avut un impact semnificativ asupra sănătății mintale a copiilor. În acest context, cei doi parteneri organizează pe 30 august, începând cu ora 11.00, la Hotel Ciric, un eveniment de networking deschis presei și publicului interesat. În cadrul evenimentului va fi prezentat demersul “Copain du Monde” și se vor schimba informații despre acțiunile de solidaritate desfășurate de Fundația Serviciilor Sociale Bethany și Secours Populaire Français în România.

***

Proiectul „Centrul comunitar pentru copii și Familii din Ucraina” este finanțat de: Care – confederație globală care luptă de peste 75 de ani împotriva sărăciei și injustiției sociale și este coordonat și implementat la nivel național de Fundația SERA România (organizaţie neguvernamentală, non-profit, privată, care activează de 26 de ani în domeniul protecției copilului și al promovării drepturilor copiilor din România) cu sprijinul Care France și FONPC (Federația Organizațiilor Nonguvernamentale pentru Copil); Bethany Christian Services US; Fundația Comunitară Iași; Compania Amazon. Centrul este situat în clădirea Centrului de evenimente Agora din strada Nicolina 115, bis, Iași și este deschis zilnic între orele 9.00-17.00.


Despre Fundația Serviciilor Sociale Bethany

Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany este o organizaţie non-guvernamentală care urmăreşte îmbunătăţirea vieţii persoanelor dezavantajate, în special a copiilor, a tinerilor şi a familiilor acestora, oferind servicii sociale şi promovând practici profesioniste în asistenţa socială. Cu 27 de ani de activitate în România, programele fundației vizează activități de terapie recuperatorie pentru copiii cu dizabilități, proiecte de încurajare a educației de calitate în mediul rural și, în general, promovarea unor practici profesioniste în lucrul cu copiii care provin din medii dezavantajate (centre de plasament, familii defavorizate). Nu în ultimul rând, Fundația Serviciilor Sociale Bethany promovează voluntariatul și filantropia ca modalități de implicare în viața comunității.
Mai multe detalii se regăsesc pe www.bethany.ro.