Asociatia Civicum Voluntaris in parteneriat cu Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva « Albatros » Constanta lanseaza proiectul de responsabilitate sociala UCENICII FRUMUSETII, sponsorizat de Fundatia PACT cu sustinerea financiara a OMV Petrom in cadrul programului de finantare "Idei din Tara lui Andrei", categoria Educatie pentru angajabilitate.  Detalii suplimentare: http://itla.taraluiandrei.ro/idei-din-tla, http://fundatiapact.ro/. 
 
Ucenicii Frumusetii sunt de fapt cele doua categorii de beneficiari principali ai proiectului: elevi ai Centrului Scolar de Educatie Incluziva „Albatros” Constanta si persoane fara ocupatie din mediul rural, carora li se va plati un curs de calificare pe cele doua specializari, hair stylist si estetician. Impreuna cu echipa de proiect, beneficiarii vor participa la trei caravane organizate in sapte comune din mediul rural, unde vor avea oportunitatea sa transpuna in practica ceea ce au invatat la cursuri. 

La sate, ucenicii vor lucra alaturi de specialisti consacrati din saloanele constantene la ingrijirea / infrumusetarea a aproximativ 250 de localnice si vor tunde gratuit 100 de copii. Toata aceasta activitate se va materializa in ore de practica pentru ucenicii frumusetii si va fi realizata o evaluare, in urma careia li se vor acorda premii utile pentru desfasurarea ulterioara a activitatii specifice acestei ocupatii. 

Beneficiind si de sfaturile unui specialist vocational, ucenicii frumusetii vor acumula plus valoare, orele de practica, contactele stabilite cu specialistii din domeniu, cunostintele care ii vor ajuta sa se prezinte adecvat la interviuri, stimularea prin concursuri si viitoare proiecte constituind formula ideala pentru cresterea angajabilitatii.
 
Vor fi aduse schimbari si la nivelul comunitatilor rurale, prin deschiderea a 3 saloane de ingrijire si infrumusetare, acolo unde exista cerere din partea localnicilor si disponibilitate de sustinere din partea primariilor, cu personal asigurat dintre ucenicii frumusetii. Serviciile prestate in cadrul celor 3 saloane nou infiintate vor viza si locuitori din comunitati invecinate, pentru care va fi mai usor de ajuns decat la oras. 

Schimbarile la nivelul partenerului de proiect, Centrul Scolar de Educatie Incluziva “Albatros”, se vor concretiza prin dotarea laboratorului de coafura-cosmetica si prin colaborari cu saloane de frumusete pentru asigurarea orelor de practica ale elevilor.

Patronii saloanelor de ingrijire si infrumusetare vor avea dedicata o campanie de informare privitoare la legislatia specifica referitoare la conditiile de efectuare a orelor de practica pentru elevii de liceu si a stagiului pentru absolventii de liceu sau postliceala. 

In ansamblu, UCENICII FRUMUSETII vor schimba mentalitati si atitudini, perceptii si viziuni ale oamenilor, ale reprezentantilor societatii civile, autoritatilor publice si patronatului, cu totii avand dovezi concrete si reale ale faptului ca eforturile comune aduc intotdeauna rezultate si satisfactii. 

Valoarea totala a sponsorizarii, alocata de Fundatia PACT din fonduri provenite de la OMV Petrom, este de 64.890 RON. Max Factor, AYG Romania, Design Group, Radio Constanta si Radio Vacanta au subscris aprecierii finantatorului, prin propriile decizii de a sprijini proiectul in calitate de colaboratori. 
 
Asociatia Civicum Voluntaris promoveaza implicarea pentru comunitate, sprijinul si daruirea pentru cei aflati in nevoie, sustinerea nobilelor initiative, disponibilitatea, deschiderea si tenacitatea in atingerea propriilor obiective, pana la obtinerea rezultatelor dorite.