Încă din martie 2022, de când primele valuri de refugiați din Ucraina au început să ajungă în România, Fundația Estuar a intervenit concomitent în două direcții: sprijin atât pentru persoanele refugiate, cât și pentru organizațiile românești care au fost parte din celula de criză.

Fundația Estuar este una dintre puținele organizații care are capacitatea și expertiza intervenției în situații de criză. Echipa, formată din cinci psihologi, un psihiatru și doi asistenți sociali, a oferit până acum sprijin pentru peste 2000 de refugiați, care au primit suport de tip psihosocial, iar peste 1400 de specialiști din zona de asistență psihologică și socială au participat la webinariile săptămânale privind intervenția în criză, evenimente care sunt în continuă desfășurare și anul acesta. Activitățile au cuprins 14 centre de refugiați, dar și cel mai important centru de sprijin pentru refugiații din Ucraina, cel deschis la Romexpo, în București.

Cât privește tipul de intervenții oferite acestora, Fundația Estuar a pus la dispoziție consiliere de tip prim ajutor psihologic, cu sprijinul organizației americane Project Hope, psihoterapie față în față și online, grupuri de sprijin psihologic, însoțire la psihiatru și intervenție specifică pentru persoane cu probleme de sănătate mintală. În parteneriat cu alte ONG-uri, a oferit și sprijin social, donații de o jumătate de tonă de haine, sute de tablete pentru copiii refugiați, ca să poată să studieze online, sute de kituri igienice, dar și organizare de evenimente pentru petrecere a timpului liber.

„Persoanele care au părăsit Ucraina din cauza războiului au nevoie de sprijin pe mai multe paliere de intervenție, iar una dintre cele mai des întâlnite probleme în sesiunile de consiliere este incertitudinea privind viitorul apropiat și mecanismele de cooperare astfel încât să poată să-și creioneze o rutină. Nevoile acestora sunt mereu dinamice, iar echipa noastră trebuie să se adapteze constant, spre exemplu, pentru persoanele care au decis să rămână în România trebuie să oferim alte tipuri de intervenție. Totodată, pentru că ecourile războiului nu au mai fost atât de puternice și vizibile ca la începutul invaziei, finanțările au scăzut în intensitate. Totodată, am întâmpinat dificultăți și din punct de vedere a limbii, majoritatea sesiunilor desfășurându-se prin intermediul traducătorilor, ceea ce a îngreunat procesul, însă nu semnificativ”, a declarat Amedeea Enache, director executiv Fundația Estuar.

Începând cu luna mai 2022, Fundația Estuar este co-chair, alături de Organizația Mondială a Sănătății și de Ministerul Sănătății, al Grupului de Sănătate Mintală și Sprijin Psiho-Social (MHPSS) pentru refugiații din Ucraina. Obiectivele acestui grup sunt asigurarea unei platforme tehnice pentru o mai bună coordonare și focalizare a răspunsului de urgență inter-agenții la nevoile MHPSS ale populațiilor de interes din România, dar și promovarea/sprijinirea intervențiilor MHPSS de calitate prin activități comune de consolidare a capacităților pentru a asigura standarde de calitate prin utilizarea capacității existente în interiorul țării.

În continuarea programelor desfășurate anul trecut, Fundația Estuar oferă până la sfârșitul lui 2023 sprijin psihologic pentru refugiații ucraineni, printr-un proiect realizat în parteneriat cu Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (United Nations High Commissioner for Refugees - UNHCR). Organizațiile și centrele din București și din țară care oferă suport refugiaților ucrainieni și au nevoie de asistență psihologică, pot beneficia de sprijin din partea Fundației Estuar.

Programul gândit pentru următoarea perioadă este de tip suport social și psihologic, în persoană la Centrul Fundației Estuar din București și la Romexpo, intervenții sociale și terapeutice în centrele de refugiați din București și intervenții terapeutice online. Dacă sunteți o organizație care lucrează cu refugiați ucraineni și aveți nevoie de suport psihosocial, așteptăm o cerere trimisă prin email la office@estuar.org.

***

Despre Fundația Estuar

Fundația Estuar este o organizație non-profit cu statut de utilitate publică înființată în anul 1993, care își propune să sprijine dezvoltarea sistemului de sănătate mintală din România prin proiecte realizate la nivel național în parteneriat public-privat cu instituții publice locale de asistență socială, educaționale, de ocupare și la nivel european prin proiecte de cercetare și inovare.

Prin intermediul acestor acțiuni, Fundația Estuar își propune să contribuie la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu probleme de sănătate mintală și să încurajeze o dezbatere deschisă și responsabilă în societatea românească despre sănătate mintală.

Pentru mai multe informații despre activitățile Fundației Estuar și despre proiectele sale, vizitați www.estuar.org.