În această perioadă complicată, peste care cu toții vrem să trecem mai repede, într-un sat din Bacău o familie își trăiește cea mai frumoasă poveste din ultimii mulți ani. Cu mare bucurie suntem alături de familia Florea, care s-a reunit, în luna septembrie 2019, după aproape 9 ani de despărțire. Mama și cei 6 copii se bucură de viața împreună și de o casă nouă, pe care le-am oferit-o cu mult efort și încredere în viitorul lor, cu sprijinul partenerilor și unde vor aduna amintiri minunate zi de zi. Familia a sărbătorit primul Paște împreună și a primit cheia casei noi, după ani de zile în care acest lucru părea un vis pentru mamă și pentru copii.
 
Povestea lor de viață nu a fost una ușoară. Din cauza unor probleme familiale ce s-au agravat după moartea bunicii, familia s-a destrămat, iar 4 copii au ajuns în sistemul de protecție specială. La doi ani de la separare, în 2013, copiii au ajuns în Satul SOS din Hemeiuș, unde au început o nouă etapă alături de Mama SOS, Tatiana, și alți trei frați sociali, cea a reconstruirii încrederii față de familie și față de solidaritatea celorlalți.  
 
Din acest moment, echipa SOS, a fost alături  de mamă, a cărei puternică dorință de a fi alături de copiii săi a fost permanent susținută prin încurajarea vizitelor, prin consiliere pentru construirea unei situații personale stabile, a unui mediu familial propice creșterii celor șase copii ai săi. Efortului nostru constant de a o susține pe mamă, s-a alăturat și primăria de domiciliu a mamei, care i-a pus la dispoziție un teren pentru construirea unei case. Ca reîntregirea familiei să poată fi posibilă, iar mama să îi poată crește într-un mediu decent, stabil, ne-am asumat construcția casei lor, în care să locuiască cu toții și să înceapă o viață nouă.
 
Toții copiii au crescut frumos, au primit dragostea necondiționată a Mamei SOS, care i-a primit în viața ei ca pe proprii copii, ocrotindu-le sănătatea, ajutându-i la temele școlare, dar și în construirea unui mod de a fi, bazat pe valori morale, precum curaj, responsabilitate și respect față de semeni  și i-a susținut, zi de zi, în toate etapele dezvoltării lor. Acomodarea s-a realizat lin, cu multă grijă și atenție la nevoilor lor din partea Mamei SOS și a întregii echipe de specialiști SOS. Sunt 7 ani în care copiii au primit o familie iubitoare, un cămin, siguranță și o educație potrivită. Alături de ceilalți frați sociali au mers la școală, în excursii, la diverse activități și au legat prietenii frumoase, cu ceilalți copii din Satul SOS și din comunitate. Cel mai mic avea doar 4 ani când a ajuns în Satul SOS, iar acum este un elev silitor și un jucător de șah foarte bun, la fel ca frații și surorile lui.
 
Fiecare dintre ei are un vis - să fie pompier, polițist, inginer sau profesoară de matematică. Le suntem alături și de acum încolo și o ajutăm pe mama să le poată oferi tot ce au nevoie ca ei să crească frumos și să își continue studiile cât mai mult posibil. În plus, Mama SOS le este alături copiilor ca ei să se adapteze schimbării casei, a mediului și să se integreze în comunitate. Pentru ca reunirea familiei să reziste, mama a fost susținută să-și găsească un loc de muncă, copiii au continuat să beneficieze de suport școlar. 
 
“Mi-a fost foarte greu fără ei, dar în toți acești ani am avut încredere că ei sunt bine și primesc tot ce au nevoie, iar eu nu aș fi putut să le ofer nimic.  În Satul SOS, au avut altă situatie, au mers la școală, sunt deștepți și sunt foarte mândră de ei. Mi-aș fi dorit și eu să termin școala, să nu trecem prin tot ce a fost, dar atât s-a putut. Când am ajuns în stradă și nu aveam un acoperiș deasupra capului, fără nicio soluție pentru copiii mei, nici nu îmi imaginam ca viața noastră o să fie așa cum este acum. Îi mulțumesc lui Dumnezeu, nu îmi vine să cred că îi am acum alături de mine și că avem casa noastră. Este un vis la care nici nu am îndrăznit să sper. Le mulțumesc copiilor mei că mi-au dat forță să merg în viață mai departe, să mă ridic pentru ei și oamenilor de bine de la SOS Satele Copiilor că mi i-au făcut mari și că ne-au ajutat să putem fi iar împreună.” Ionela Florea Dragna, mama fraților Florea
 

“Revenirea copiilor Florea alături de mamă este o poveste de succes, la a cărei scriere au contribuit alături de mamă și copii, oameni buni și mai ales specialiștii asociației noastre, astfel incât, reunificarea lor să nu mai poată fi pusă sub semnul întrebării. A fost un efort susținut pentru ca trecerea anilor să nu așeze între mamă și copiii săi bariere de netrecut. Asistenții sociali, psihologul asociației noastre au lucrat asiduu atât cu mama, cu copiii, dar și cu comunitatea locală, de unde copiii provin. Pe tot parcursul acestei reintegrări, mama SOS, le-a fost alături copiilor ca întotdeauna, încurajându-i și ajutându-i pas cu pas în reclădirea relației cu mama lor.

Considerăm că am reușit, prin acest proiect, să transmitem copiilor care se află în îngrijire în serviciile noastre, familiile SOS, părinților lor, că avem expertiza necesară pentru a le susține eforturile de mobilizare a tuturor resurselor personale de care dispun pentru a fi acei buni părinți, copiilor la a căror creștere contribuim. Astfel, punem la bază, în tot ceea ce facem, viziunea noastră. Ne dorim și facem eforturi ca fiecare copil să aibă o familie care îl iubește, îl respectă și îi oferă siguranță.“
Rodica Marinoiu, Director Program Bacău SOS Satele Copiilor România
 
Reîntoarcea copiilor în familia biologică este un proces complex, ce poate dura ani de zile. Acest lucru este posibil doar atunci când viața alături de părinți sau alte rude este în beneficiul copiilor și nu prezintă niciun fel de risc. Este o mare bucurie pentru noi să reușim, cu sprijinul partenerilor și al familiei, să îi ajutăm pe copii să crească acasă. Tocmai din acest motiv, în paralel cu serviciile de îngrijire alternativă din Satele SOS, derulăm servicii de prevenire a separării copiilor de familia biologică în comunitățile vulnerabile, unde riscul este mare. 
 
În cazul familiei Florea, ne-au fost alături Primăria Gîrleni, ce a oferit un teren de construit în comună, partenerii noștri Dedeman, companie care a susținut ridicarea fundației noii case, colegii noștri din SOS Satele Copiilor Suedia și mulți oameni de bine care susțin misiunea organizației noastre.
 
***
SOS Satele Copiilor România a intrat în al 27-lea an de când primele Sate SOS și-au deschis porțile pentru copiii fără familie. În prezent, 550 de copii și tineri sunt sprijiniți direct de organizație, dintre care 150 cresc în Satele SOS România, din Bucureşti, Cisnădie – Sibiu şi Hemeiuş – Bacău, iar 400 în comunitățile vulnerabile.
 
Din anul 1993, SOS Satele Copiilor România a oferit suport unui număr de peste 65.000 de beneficiari, dintre care:
- peste 250 de tineri au ieşit din sistemul de îngrijire alternativă SOS, între 18 şi 26 de ani;
- peste 3.400 de copii, din aproape 1.000 de familii vulnerabile au primit sprijin pentru a rămâne “acasă”. 98,55% dintre aceştia au rămas alături de părinţii biologici. 
 
Peste 90% dintre tinerii care au crescut și au plecat din sistemul de îngrijire alternativă SOS sunt perfect integraţi în societate, ceea ce înseamnă că au un loc de muncă stabil și o locuință.