Centrul Rromilor „Amare Rromentza” si UNICEF Romania au lansat astazi primul film de animatie bilingv “Mashkar amende, e ćhavende” / “Intre noi, copiii” din Europa, parte a campaniei pentru participare scolara „Hai la Scoala!” initiata de UNICEF. 

“Copiii trebuie sa invete care sunt drepturile lor si sa cunoasca diversitatea de la varste cat mai mici. Acest desen animat este un instrument inovator si eficient care le permite profesorilor sa promoveze o noua abordare prin intermediul unor exemple si discutii constructive. Speram ca va fi folosit in toate scolile din Romania”, a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF in Romania. 

“Mashkar amende, e ćhavende” / “Intre noi, copiii” este vorbit in limbile romana si rromani, promovand combaterea discriminarii, interculturalitatea si stima de sine etnica a rromilor. 

“Filmul pune accent pe doua mari idei: rromii considera educatia scolara foarte importanta, rasismul fiind unul dintre obstacolele fundamentale ale participarii si performantei scolare a copiilor rromi si identitatea etnica a rromilor este stigmatizata datorita discriminarii si a internalizarii imaginii de sine negative, dar puterea exemplului poate creste stima de sine etnica”
, a declarat Delia Grigore, Presedinte - Centrul Rromilor „AMARE RROMENTZA” . 

Pornind de statisticile ingrijoratoare referitoare la copiii care parasesc scoala, UNICEF a demarat in 2010 campania “Hai la Scoala” de prevenire si reducere a fenomenelor de absenteism si abandon scolar. Interventiile din cadrul campaniei vizeaza scoala, familia si  comunitatea. Interventiile la nivelul scolii au ca scop transformarea scolii intr-un mediu primitor pentru copii, formarea mediatorilor scolari, a directorilor si a cadrelor didactice pentru a-si adapta stilul de lucru nevoilor fiecarui elev si pentru a promova diversitatea si interculturalitatea. La nivelul familiei se urmareste intarirea legaturii parintilor cu scoala, implicarea lor in viata scolara a copiilor lor si acordarea de sprijin parintilor prin consiliere si discutii individuale. Interventiile la nivelul comunitatii urmaresc influentarea si mobilizarea membrilor comunitatii pentru a se implica si a sprijini familiile ai caror copii sunt in risc de abandon scolar.

Filmul de animatie vine insotit de un ghid de discutii si va fi folosit la formarea continua a cadrelor didactice care, la randul lor, il vor putea utiliza apoi la clasa. De asemenea, el va fi folosit in cadrul scolilor parte a campaniei UNICEF “Hai la Scoala”. Pentru a ajunge in toate scolile din Romania, filmul de animatie va fi promovat si distribuit prin intermediul Caselor Corpului Didactic si al inspectoratelor scolare.

Multumim Muzeului National al Satului Dimitrie Gusti, care a avut amabilitatea de a gazdui evenimentul.

***
Despre UNICEF
In Romania, UNICEF lucreaza  impreuna cu Guvernul, Parlamentul, autoritati locale, societatea civila, sectorul privat, parteneri nationali si internationali si cu mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educatie timpurie de calitate si la scoala, pentru protejarea adolescentilor si monitorizarea drepturilor copilului, pentru protectie sociala si pentru mobilizarea de resurse in beneficiul copiilor.