# In luna iunie, GSK Consumer Healthcare Romania va directiona 1% din valoarea vanzarilor tuturor produselor  Aquafresh®, Sensodyne® si Parodontax® pentru activitatile de crestere a nivelului de sanatate orala a copiilor defavorizati
# Anul trecut, Salvati Copiii a oferit cu suportul GSK in cadrul campaniei Zambeste Romania tratamente stomatologice gratuite pentru peste 650 de copii defavorizati din judetele Botosani si Vaslui
# Se estimeaza ca in acest an aproape 800 de copii din judetele Iasi, Suceava si Neamt vor primi tratamente stomatologice gratuite
 
Astfel, 1% din valoarea vanzarilor tuturor produselor Aquafresh®, Sensodyne® si Parodontax® din luna iunie, luna copiilor, va fi investit in tratamente stomatologice gratuite si imbunatatirea sanatatii orale a copiilor ce traiesc in conditii precare din trei comune din Moldova: Ciprian Porumbescu din judetul Suceava, Vanatori Neamt, judetul Neamt si Mironeasa, Iasi. Cei aproximativ 800 de copii din cele trei comunitati au nevoie de tratamente dentare, iar resursele financiare ale familiilor nu le permit vizita la medicul dentist. 
 
Programul lansat cu Salvati Copiii in cadrul campaniei Zambeste Romania se va derula in perioada iunie – octombrie 2015 (inclusiv perioada de tratamente stomatologice) si urmareste imbunatatirea nivelului de sanatate orala a copiilor care au cea mai mare nevoie - in comunitatile defavorizate, izolate – prin tratamente pentru copii si activitati de preventie, cum ar fi cursuri de educatie pentru o igiena orala corecta. 
 
Acestea sunt masuri esentiale pentru imbunatatirea nivelului scazut de sanatate orala, confirmat si de rezultatele studiului desfasurat in campania Zambeste Romania in 2013, care arata ca 75% dintre copiii intre 5 si 13 ani inclusi in studiu au carii pe dintii de lapte, in timp ce 3/4 din dintii temporari afectati prezinta carii neglijate, care nu sunt tratate. Totodata 4 din 10 copii de pana in 13 ani au deja carii pe dintii definitivi1, fapt ingrijorator dat fiind ca unii dinti definitivi incep sa apara foarte devreme, la varsta de 6 ani. Aproape 90% din aceste carii sunt netratate.
 
Medicii dentisti subliniaza ca orice problema de sanatate orala netratata, inclusiv la copii, poate afecta starea generala de sanatate a organismului.
 
„Campania Zambeste Romania aduce anual nu doar informatii pentru o mai buna sanatate orala, ci si solutii concrete pentru a imbunatati sanatatea orala a populatiei, dar mai ales a copiilor. In mediul rural nu gasim intotdeauna cea mai buna infrastructura prin care sa ajungem la oamenii care au nevoie de tratamente, insa, parteneriatul cu Salvati Copiii ne permite sa mergem catre copiii pe care ii au in grija, sa oferim tratamente gratuite si informatii si sa putem oferi alte solutii, astfel incat sa ne asiguram ca vor avea grija de sanatatea lor orala”, declara Helen Tomlinson, General Manager GSK Consumer Healthcare Romania si Balcani. 
 
Sanatatea orala in mediul rural
 
Cel mai recent studiu de piata  arata ca, la nivel rural, oamenii au inceput sa constientizeze importanta igienei orale, insa datele de consum sunt in continuare ingrijoratoare: un locuitor foloseste acum 1 tub de pasta de dinti timp de 2,5 ani, fata de 3 ani, cum aratau datele din 2014, insa in continuare isi schimba periuta de dinti numai o data la 10 ani. 
 
„Parteneriatul cu GSK Consumer Healthcare ne-a permis sa aducem o contributie concreta in vietile oamenilor din comunitati defavorizate, izolate, sa facem un viitor mai bun copiilor din locurile in care am ajuns. Proiectul demarat anul trecut ne-a aratat ca putem aduce zambete sanatoase pe fetele copiilor: peste 650 de copii au beneficiat de tratamente stomatologice gratuite cu interventii de la cele simple, precum periaje si detartraje pana la interventii in cazuri de urgenta. Suntem increzatori ca anul acesta putem ajunge la alti aproximativ 800 de copii din cele trei comunitati din Moldova, dar avem nevoie de un gest mic din partea fiecaruia”, declara Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al Salvati Copiii Romania.

„Pentru comunitatea noastra programul de igiena orala si de consultatii este binevenit. Avem un numar mare de copii si credem ca vizita acestora la medicul dentist si imprietenirea cu acesta o sa aiba un mare succes. Campania aceasta da prilejul sa se faca mai mult pentru sanatatea copiilor din mediu rural", Liliana Tanase, asistent social comuna Mironeasa (Judetul Iasi), voluntar Salvati Copiii. 
 
***
Despre Zambeste Romania 
Campania Zambeste Romania a fost dezvoltata in 2012 de GSK Consumer Healthcare, sustinuta prin brandurile sale Aquafresh®, Sensodyne®, Parodontax® si Corega®, cu ajutorul specialistilor in igiena orala, pentru a facilita accesul la educatie si la preventie, in vederea imbunatatirii starii de sanatate orala in randul populatiei din Romania. Proiectul face parte din Platforma Europeana pentru o Sanatate Orala mai Buna (BOHEP), ampla initiativa europeana lansata in 2012. Mai multe informatii, sfaturi privind sanatatea orala si harta cabinetelor medicilor dentisti disponibile pentru consultatii gratuite sunt disponibile pe platforma online www.zambesteromania.ro si pe pagina www.facebook.com/zambesteromania.
 
Despre proiectul Fiecare copil conteaza
Lansat la finalul anului 2010 de catre Salvati Copiii Romania, cu sprijinul GSK Romania si al Ministerului Sanatatii, proiectul “Fiecare copil conteaza” isi propune diminuarea cu 15% a mortalitatii infantile si a mortalitatii copiilor sub cinci ani, in perioada 2010 – 2015.
 
Pana acum au fost derulate actiuni menite sa combata cauzele prevenibile ale deceselor, printr-o componenta majora de informare si educare, atat in randul viitoarelor mame, cat si la nivelul fiecarei comunitati, si printr-o componenta de interventie, care presupune asigurarea unei alimentatii sanatoase femeilor gravide si copiilor cu varsta de pana la 5 ani. In perioada 2010-2014, 12.597 de beneficiari (8.996 copii cu varste intre 0-5 ani, 1.312 gravide si 2.289 mame tinere) din 31 de comunitati rurale din judetele: Botosani, Brasov, Caras-Severin, Dambovita, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui, Vrancea, au beneficiat de sprijin prin intermediul acestui program.
In cadrul campaniei de dotare a maternitatilor derulata incepand cu octombrie 2012 Salvati Copiii si-a asumat sustinerea eforturilor medicilor, prin dotarea cu echipamente medicale performante a 54 maternitati din 33 de judete ale tarii. Aceste unitati medicale au primit incubatoare, mese de resuscitare, aparate de ventilatie sau alte echipamente performante necesare salvarii vietilor bebelusilor nascuti prematur. Cu ajutorul echipamentele achizitionate apreciem ca vom ajuta la salvarea a 10 000 de nou-nascuti anual  in spitalele dotate.
Romania este in continuare tara cu cea mai ridicata rata a deceselor la copiii cu varsta mai mica de 1 an din Uniunea Europeana, cu o medie a mortalitatii infantile de 8, 5 la mie, de peste doua ori mai mare fata media celorlalte tari. Un copil mai mic de 1 an moare la fiecare 5 ore.  
 
Despre GSK Consumer Healthcare 
GSK - una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, al carei portofoliu are la baza o substantiala activitate de cercetare si dezvoltare. GSK se dedica imbunatatirii calitatii vietii oamenilor, ajutandu-i sa realizeze mai multe, sa se simta mai bine si sa traiasca mai mult. In Romania, obiectivul nostru este ca, prin tot ceea ce facem, sa contribuim la cresterea sperantei de viata a romanilor si a calitatii vietii acestora.
GSK Consumer Healthcare creeaza prima si cea mai performanta companie de Fast Moving Consumer Healthcare, la baza careia stau stiinta si valorile. Compania activeaza in peste 100 de piete din intreaga lume si vinde peste 2 miliarde de produse pe an. 
In Romania, GSK Consumer Healthcare face parte din grupul de companii GSK, cu o traditie  puternica pe piata locala, de peste 25 de ani. Portofoliul sau include marci bine cunoscute precum ParaSinus®, Aquafresh®, Sensodyne®, Parodontax®, Panadol®, Voltaren® si Theraflu®. Compania este un ambasador al igienei orale si initiatorul proiectului educational Zambeste Romania, care are ca scop atragerea atentiei asupra importantei preventiei si igienei orale in Romania, prin implementarea de actiuni pe termen scurt si lung.
 
Despre Organizatia Salvati Copiii Romania
Salvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentala, de utilitate publica, non-profit, care militeaza activ pentru drepturile si protectia copilului in Romania, din 1990, in acord cu prevederile Conventiei Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Programele Organizatiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atentie deosebita catre cei aflati in situatii dificile - copiii din comunitatile dezavantajate, copiii victime ale violentei, exploatarii prin munca, traficului sau neglijarii, copiii refugiati etc. 
 
In cei 25 de ani de activitate, peste 1.150.000 copii au fost implicati in campaniile si programele desfasurate de Organizatie. Salvati Copiii Romania este membru al Save the Children International, cea mai mare organizatie independenta din lume care promoveaza drepturile copilului si care cuprinde 30 de membri si desfasoara programe in peste 120 de tari.
 
Pentru mai multe informatii, va rugam contactati: 
Silvia Jalea, GMP PR, silvia.jalea@pr.gmp.ro