Patru dintre edificiile reprezentative ale Bucureștilor, respectiv, Arcul de Triumf, Muzeul Național de Artă al României, Palatul Suțu - Muzeul Municipiului București și Comitetul Olimpic și Sportiv Român, vor fi iluminate în roșu, vineri, 20 iulie a.c., în intervalul orar 21.00 – 24.00, în semn de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități intelectuale. Evenimentul marchează 50 de ani de când mișcarea Special Olympics luptă la nivel global pentru înlăturarea discriminării persoanelor cu dizabilități intelectuale și pentru crearea unei societăți incluzive. 

Sportivii Special Olympics vor întări mesajul de incluziune socială printr-un lanț uman pe care îl vor forma în curtea COSR (B-dul Mărăști nr. 20A), vineri, 20 iulie, la ora 21.30. 

Nu în ultimul rând, pe tot parcursul zilei de vineri, un videoclip de prezentare a câtorva dintre sportivii Special Olympics, campioni naționali și mondiali la gimnastică, baschet și înot, va rula pe cele 12 ecrane ale centrului comercial Cocor. 

„Ne-am bucurat să vedem atât de multă susținere în demersul nostru de conștientizare a nevoii de acceptare și integrare a persoanelor cu dizabilități intelectuale, indiferent din ce colț de lume provin. Iluminarea în semn de incluziune e un simbol pentru continuarea misiunii Special Olympics”,
a declarat președintele Special Olympics International, Timothy Shriver. 

Pe lângă cele patru clădiri simbol ale Bucureștilor, alte 170 de edificii din întreaga lume vor lua parte la inițiativa „Iluminare pentru incluziune”. Culoarea roșie afișată poartă mesajul toleranței, al respectului și al celebrării diferențelor dintre oameni. Printre aceste locuri reprezentantive din lume se numără cascada Niagara din SUA și Canada,  Îngerul Independenței din Mexico City și parcul acvatic „Cubul de Apă” din Beijing. Lista completă a edificiilor iluminate pe 20 iulie este disponibilă aici

„Iluminare pentru incluziune” face parte din evenimentul aniversar al mișcării Special Olympics ce se va derula la Chicago în perioada 17 – 21 iulie a.c. Chicago este orașul în care s-au ținut în 1968 primele Jocuri Internaționale de Vară Special Olympics. La eveniment vor fi prezenți atleți, antrenori și suporteri din întreaga lume. 

Baschet unificat: echipa Campioanelor Olimpice întâlnește echipa Special Olympics 
În România, aniversarea va fi marcată și printr-un eveniment dedicat, organizat duminică, 22 iulie, de la ora 18, la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București. Trei dintre campionii Special Olympics vor intra pe teren într-un meci de baschet demonstrativ cu trei campioane olimpice: atleta Doina Melinte, judoka Alina Dumitru și canotoarea Viorica Susanu Chermes. Doina Melinte este deținătoarea a patru recorduri mondiale la atletism, cel mai spectaculos fiind rezultatul de 4’17″14/100 obținut în proba de o milă la concursul atletic de la East Rutherford (Statele Unite), din 1990, și care a fost doborât abia după 26 de ani. În cei 17 ani de atletism practicați a câștigat toate trofeele și medaliile posibile, printre care aurul la proba de 800m și argintul la 1500m la Olimpiada de la Los Angeles din 1984. Alina Dumitru este prima româncă medaliată cu aurul olimpic la judo, la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008, categoria 48Kg. În 2012, a câștigat argintul la Jocurile de la Londra. În plus, e multiplă campioană europeană și câștigătoarea a trei medalii de bronz la campionatele mondiale. Viorica Susanu Chermes este multiplă medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de la Sydney (2000), Atena (2004), Beijing (2008) și câștigătoare a unei medalii de bronz tot la Beijing. Participările la campionatele mondiale i-au adus canotoarei românce cinci medalii de aur, trei de argint și trei de bronz.

Gimnastică și dans unificat cu 100 de tineri cu și fără dizabilități
Sportivii Special Olympics multiplu medaliați la competiții locale și internaționale de gimnastică se vor întâlni în sala de sport cu gimnastele din grupul Euritmic al Clubului Sectorului 6 într-o demonstrație de dans, acrobație și gimnastică unificată. Totodată, câțiva dintre ei își vor face cunoscute poveștile de campioni la evenimentele locale, regionale și la jocurile naționale și mondiale la care participă. Nu în ultimul rând, una dintre gazdele evenimentului va fi Șerban Nicolescu (36 de ani), primul angajat cu Sindrom Down din România. 

Sportivii Special Olympics au primit încurajări din partea gimnastei Nadia Comaneci, Ambasador Special Olympics, într-un mesaj aniversar disponibil aici

Evenimentul este organizat cu sprijinul financiar al magazinelor PROFI și al Fundației United Way Romania prin proiectul „Performanța Socială prin Sport – Medalie pentru Viață”. Partenerii evenimentului sunt Hervis Sports, Herbalife Nutrition, companie globală de produse de nutriție care își  propune să facă lumea mai sănătoasă și mai fericită, Asociația Română pentru Iluminat, Comitetul Olimpic și Sportiv Român, Marbo Trade și Universitatea Națională de Educația Fizică și Sport. 

***
*Arcul de Triumf a beneficiat de finanțare nerambursabilă prin Programul Operațional Regional 2007 – 2013, Axa Prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului, Domeniul Major de Intervenție 5.1 – Restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum și crearea/modernizarea infrastructurilor conexe pentru lucrări de consolidare și restaurare. 

Despre Special Olympics International
Special Olympics este cea mai mare organizaţie sportivă din lume pentru copii şi adulţi cu dizabilităţi intelectuale care organizează anual antrenamente şi competiţii sportive pentru 5,7 milioane de sportivi şi parteneri din 172 de ţări. În fiecare zi, are loc un eveniment sportiv Special Olympics iar, anual, organizaţia derulează până la 100.000 de evenimente locale, naţionale şi internaţionale. Organizaţia şi acţiunile sale sunt recunoscute de Comietul Olimpic Internaţional. Special Olympics derulează Jocurile Olimpice Special Olympics de Vară şi de Iarnă, la fiecare doi ani. Următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice Special Olympics va avea loc la Abu Dabhi, în martie 2019. 
 
Despre Special Olympics România
Special Olympics ajută persoanele cu dizabilități intelectuale să fie acceptate și implicate ca membri activi ai comunităților din care fac parte, pentru a crea o societate respectată și incluzivă pentru noi toți. Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate și educație, Special Olympics luptă împotriva pasivității, nedreptății și intoleranței. În România Special Olympics a ajutat din 2003 până în prezent peste 27.000 de copii, tineri și adulți cu dizabilități intelectuale să fie cetățeni activi ai comunității. 
 
Despre Rețeaua de Magazine PROFI 
PROFI este rețeaua de retail modern cu cea mai mare extindere geografică din țară și cu un ritm de creștere încă neegalat în România. În 2016 au fost deschise nu mai puțin de 134 de magazine, alte 195 s-au adaugat în 2017, astfel că  2018 a început cu peste 695 de magazine amplasate în 379 de localități din toate județele și municipiul București. Dezvoltarea va continua și, în fiecare dintre anii care vin, urmează să se deschidă un număr de magazine cel puțin egal cu cel al inaugurărilor din anul precedent.

www.profi.ro