Asociatia Help Autism in colaborare cu Fundatia Mana de Lucru, Liga Romana pentru Sanatate Mintala, Asociatia Nationala de Interes Public si Asociatia ProVita pentru Nascuti si Nenascuti implementeaza in perioada 29 decembrie 2014 – 28 decembrie 2015 proiectul: „Dezvoltarea economiei pentru o sustenabilitate sociala” (DESS) cu o valoare eligibila de 7 585 386,73 lei. Acesta duce la atingerea obiectivului general al POSDRU prin asigurarea de oportunitati sporite pentru participarea viitoare pe o piata a muncii incluzive.

Scopul proiectului este de a forma persoane care apartin grupurilor vulnerabile prin oferirea unor modele de succes in domeniul economiei sociale, sprijinirea infiintarii de noi structuri generatoare de locuri de munca, precum si consilierea participantilor la proiect in vederea dezvoltarii carierei profesionale si a informarii acestora cu privire la economia sociala si beneficiile acesteia. Activitatiile specifice sunt gandite sa raspunda nevoilor identificate - egalitatea in drepturi, contributia la cresterea nivelului de socializare si a sanselor pe care le au in prezent cei din grupurile vulnerabile pentru a avea acces la piata muncii.

La finalul celor 12 luni beneficiarii vor putea constientiza oportunitatile socio-profesionale, vor avea competente actualizate, in concordanta cu cererile si necesitatiile pietei muncii, in vederea gasirii unui loc de munca. 

Obiectivele acestui proiect sunt:
- cresterea de structuri economice sociale prin 7 unitati in urmatoarele 12 luni in domeniul tipografic, al jocurilor si jucariilor educative, centru de joaca, amenajare de spatii verzi si dezapezire, in domeniul activitatilor recreative si distractive, al turismului, productie si comercializarea de suveniruri romanesti. Acest lucru va duce la oferirea de locuri de munca, in regiuniile Bucuresti, Ilfov, Vest si Sud, pentru 53 de persoane dintre care 35 vor fi parte din grupurile vulnerabile.
- informarea in urmatoarele 12 luni a unui numar de 1300 de persoane (dintre care 900 din grupurile tinta) despre avantajele si oportunitatile economiei sociale.
- cresterea cunostintelor si dezvoltarea aptitudinilor, pentru 336 de persoane din grupul tinta prin participarea la cursuri de formare (Antreprenoriat social, Tehnologia Informatiei si Comunicarii, Asistenta personala a persoanelor cu handicap grav, Manager de intreprindere sociala).
In urma participarii la acest proiect, persoanele din grupurile tinta vor deveni parte din forta de munca productiva si contribuabili reali la bugetul de stat. De asemenea,  economia sociala va fi promovata ca instrument flexibil, durabil pentru generarea de locuri de munca si incluziune sociala in Romania. 

***
Asociatia Help Autism se implica activ de 4 ani in derularea de programe de constientizare a autismului, diagnostic precoce si interventie timpurie pentru copiii cu autism. Considerata varf de lance in actiunile de schimbare a statutului autismului in Romania, pe langa servicii de terapie oferite in cele 3 centre, o filiala si la domiciliu, Asociatia Help Autism - www.helpautism.ro, desfasoara activitati de lobby, parteneriate public-private si este co-organizator al conferintei internationale ABA - stiinta care sta la baza terapiilor de recuperare in autism.

Persoana de contact:
Ana Maria Marin – Responsabil informare, promovare 
ana.marin@helpautism.ro
Tel: 0741.095.120.
Laura Lazar – Manager proiect
laura.lazar@helpautism.ro