Asociația ARTES, în parteneriat cu Asociația Nevăzătorilor, filiala Iași, având sprijinul Primăriei Municipiului Iași, anunță continuarea proiectului cu spectacolul de teatru senzorial „Complet alb”! După premierele desfășurate în Sala Mare a Consiliului Local (Palatul Roznovanu, imobil de importanță istorică pentru orașul Iași, care astăzi găzduiește sediul administrativ al municipalității), în zilele de 27 și 28 ianuarie a.c., proiectul continuă cu o serie de 7 reprezentații programate în diverse locații din municipiul Iași, una dintre acestea fiind la Penitenciar, tocmai pentru a sublinia, o dată în plus, că adevărata libertate, chiar în constrângere, este o opțiune personală.

Primul spectacol din luna februarie va avea loc la sediul Universității Naționale de Arte „G. Enescu”, sediul din Str. Costache Negruzzi, nr 7-9, în data de 2 februarie, începând cu ora 20.00.

Proiectul marchează o dublă premieră:  pentru prima oară la noi în țară este pus în scenă un spectacol cu un scenariu după José Saramago. În plus, pentru ca universul ficțiunii din romanul „Eseu despre orbire” să ajungă cât mai bine la public, artiștii din proiectul COMPLET ALB au decis ca spectacolul să fie o experiență singulară, bazată pe senzorialitate.

Povestea unor oameni care orbesc pe neașteptate este redată publicului nu doar prin văz, prin imagine, ci și prin sunet, miros, atingere, spectatorii putând experimenta ei înșiși, legați la ochi, întâmplările inițiatice ale personajelor orbite de lumină. COMPLET ALB spune istoria unor oameni, ca noi toţi, care aleargă de colo-colo, preocupaţi, stresaţi, presaţi de iluzii; oameni care vieţuiesc, întinşi între amintiri şi proiecţia himerei de mâine. Ei bine, acestor oameni li se oferă darul orbirii, altfel spus, libertatea de a fi (cu) ei înşişi. Au şansa de a trăi în sfârşit, nu de a supravieţui, de a fi în prezent, responsabili 100%, perfect conştienţi. Iar ei... veţi vedea. Este o poveste spusă altfel decât în teatrul obişnuit, o poveste cu foi albe, dar nu complet!, pe care fiecare e invitat să-nceapă să-şi scrie prezentul, cu lumina vederii interioare.

Proiectul COMPLET ALB este beneficiar al fondurilor nerambursabile oferite de Primăria Municipiului Iași și a primit această finanțare grație singularității sale pe plan național.

COMPLET ALB
Scenariu de Ana-Maria Nistor după José Saramago
Concept și regie: Octavian Jighirgiu
Distribuția: Andreea Darie, Alexandru Dobynciuc, Andreea Enciu, Ancuța Gutui, Ovidiu Ivan, Theodor Ivan, Cătălin Ștefan Mândru, Daniel Onoae
Muzică și sound design: Ana Teodora Popa, Teodor Maxim
Regie tehnică: Alexandru Amargheoalei
Concept video: Andrei Cozlac
Asistență video: Marian-Mina Mihai
Identitate vizuală: Rică Asanache
Fotografie: Vladimir Negru
 
 
Proiect finanțat de Primăria Municipiului Iași prin Programul Anual de Finanțare Nerambursabilă, destinat proiectelor culturale propuse de organizațiile nonguvernamentale din Municipiul Iași