Este vorba de un “Program de dezvoltare personala bazat pe elemente de traditii culturale transfrontaliere” care are ca scop dezvoltarea deprinderilor de viata independenta si a abilitatilor artistice a copiilor si tierilor implicati, aducandu-le totodata numeroase beneficii prin : cresterea stimei de sine; imbunatatirea nivelului de autocunoastere si autoacceptare; dezvoltarea inteligentei emotionale si a capacitatii de a se exprima; modelarea personalitatii si reconstruirea identitatii; dezvoltarea perceptiilor vizuale si a reprezentarilor imaginatiei lor creative; oferirea posibilitatii de a-si pune in valoare punctele forte si talentul; identificarea si incurajarea folosirii potentialului lor pentru a-si atinge aspiratiile; imbunatatirea abilitatilor lor sociale, in mod deosebit cele legate de comunicare, socializare si adaptare in societate reducand tensiunie, agresivitatea si nivelul de anxietate resimitit de catre acestia.
 
Programul de dezvoltare personala se desfasoara in cadrul centrului de zi al Asociatiei Stea timp de 4 luni (ianuarie – aprilie 2014) si are ca element central constuirea cu tinerii a unui spectacol artistic bazat pe elemente de cultura, traditii si folclor. De asemenea, programul include o serie de activitati educative si de consiliere pentru dezvoltarea abilitatilor de viata a beneficiarilor in functie de nevoile identificate in etapa de evaluare (educatie comportamentala, rezolvare de probleme, consiliere in diferite domenii, activitati de grup si jocuri de rol pentru dezvoltarea deprinderilor de viata independenta) precum si activitati de animatie socio-educativa si sport.
 
Tinand cont de nevoile specifice ale acestor copii si tineri, programul de dezvoltare personala a fost construit de catre echipa proiectului bazandu-se pe competentele dobandite in urma cursului de formare profesionala in domeniul metodelor si tehnicilor specifice terapiilor expresive organizat in cadrul acestui proiect in perioada octombrie – noiembrie 2013. Astfel, programul imbina cu succes activitatile educative si artistice folosind tehnici din domeniul drama-terapiei : jocuri de teatru, creatie scenariu, actorie, miscare scenica, pantomima, coregrafie, creatie de decoruri si costume, desen, cusut, pictura, folk-art, artizanat, ceramica, etc. 
 
Derularea programului a inceput in ianuarie 2014, echipa proiectului beneficiind la partea artistica de sprijinul unui expert cultural, in persoana domnului Dorel Iurcenco, cu o vasta experienta in lumea teatrului satmarean, ca regizor tehnic in cadrul Teatrului de Nord Satu Mare. De asemenea, ca urmare a apelului de cautare de voluntari, 4 tineri din Satu Mare s-au alaturat echipei Asociatiei Stea, implicandu-se nu doar in activitatile artistice ci si in cele educative zilnice.
 
Primele activitati pe partea artistica au fost dedicate stabilirii impreuna cu tinerii a elementelor de baza legate de spectacolul artistic. Luand in considerare parerea tinerilor, evaluarea talentului lor in diferite domenii, dar si faptul ca, in ciuda apartenentei a peste 90% dintre acestia la comunitati de etnie roma, ei si-au pierdut identitatea culturala, iar majoritatea elementelor de traditie specifice acestei etni le sunt necunoscute, s-a stabilit de comun acord ca tema principala pentru spectacol sa fie promovarea elementelor de traditie roma.  Astfel, sub indrumarea expertului cultural, tinerii au inceput incursiunea magica in istoria romilor, pornind de la origini si explorand elementele specifice culturii lor in decursul timpului, pentru a construi impreuna toate componentele unui adevarat spectacol artistic (scenariu, coloana sonora, costume, decor) care va fi realizat cu sprijinul generos al Teatrului de Nord Satu Mare si a unor oameni de cultura din Satu Mare. 
 
Spectacolul pregatit de tinerii de la Asociatia Stea urmeaza sa fie prezentat mai intai in cadrulul unui turneu realizat in comunitatea satmareana in perioada mai – iunie 2014, iar spre finalul proiectului, in cadrul unui festival international organizat cu participarea tuturor partenerilor din proiect din Romania, Ungaria si Ucraina. Acest eveniment va permite promovarea valorilor si a elementelor de traditie culturala din zona transforntaliera specifice diferitelor popoare si etnii (Romana, Maghiara, Urcainiana si Roma) promovand interculuralitatea, dar si punerea in valoare a talentului si a potentialului copiilor si tinerilor cu dizabilitati sau aflati in dificultate, facilitand lupta importiva discriminarilor si incluziunea sociala a grupurilor vulnerabile.
 
Acest proiect este derulat de catre Centrul de Resurse CREST in parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Educatie, Dezvoltare Durabila si Incluziune Sociala (CREDDIS), Asociatia Stea si Fundatia Down Carei (Romania), Asociatia ÉFOÉSZ din Judetul Szabolcs-Szatmár-Bereg (Ungaria) si Organizatia Civila pentru Dezvoltarea Turismului Rural si Agroturism “In the Transcarpathian Valleys and Mountains” (Ucraina). 
 
Detalii suplimentare despre proiect pot fi obtinute de la Asociatia Stea, persoana de contact PINTEA Bogdan – expert profesional, la numarul de telefon 0743174169 sau de la Centrul de Resurse CREST Satu Mare, persoana de contact FORGACS Raluca – manager proiect, prin numarul de telefon 0261-877770.
                                                                                                                         
 
 
Acest document a fost produs cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Continutul acestei publicatii intra in responsabilitatea Asociatiei STEA si nu reflecta in mod necesar pozitia oficiala a Uniunii Europene.